مسابقات شنا

مسابقات شنا قدمتی دیرینه در دوران ماقبل تاریخ دارد. شواهدی از مسابقات شنا به صورت نقاشی های سنگی که به 10،000 سال قبل باز می گردد، کشف شده است. اولین نوشته هایی که راجع به شنا وجود دارد، به دو هزار سال پیش از میلاد مسیح بر می گردد. به ترتیب اولین ارجاعات از ایلیاد، ادیسه، کتاب مقدس، بویوف، قرآن و … بوده است. در سال 1538 نیکولاس وینمن، استاد زبان های سوئیس، اولین کتاب را درباره شنا، گفتگوی هنر شنا و شناگر به چاپ رساند.

در اکتشافات سنگ نگاره هایی که از کاخ آشور نصیرپال دوم در نمرود بدست آمده، تصاویری از سربازان شناگر آشوری دیده می شود که به صورت گروهی به موضع دشمن حمله می کنند. این آثار باستانی به قرن نهم پیش از میلاد باز می گردد که هم اکنون در موزه بریتانیا نگهداری می گردد.

انواع مسابقات شنا

انواع مسابقات شنا به طور رسمی و بین المللی به پنج مدل شنای آزاد، شنای پروانه، شنای قورباغه، کرال پشت و کرال سینه تقسیم بندی می گردد. این چهار نوع مدل شنا در رده های سنی متفاوت و با متراژهای مختلف برگزار می شود.

شنای آزاد

شنای آزاد یکی از سریعترین سبک های مسابقات شنا محسوب می گردد که توسط FINA معرفی شده است. این مدل شنا در انواع گوناگون رقابت های المپیک و جهانی مورد استفاده قرار می گیرد. شنای آزاد به ترکیبی از شنا پروانه، قورباغه، کرال پشت و کرال سینه می گویند که معمولا برای داشتن سرعت بیشتر همه کرال سینه را کاملا انتخاب می نمایند زیرا انتخاب مدل شنا بین این چهار مدل دلخواهی است.

 

شنای پروانه

شنای پروانه به عنوان یکی از سخت ترین و زیباترین تکنیک های شنا شناخته شده است. در شنای پروانه از کمر به پایین فرد می بایست به صورت دلفین حرکت داشته باشد، به گونه ای که انگار یک موجی از کمر تا دو پای شناگر در حال حرکت است. دست های شناگر نیز همزمان از طرفین چرخیده به گونه ای که انگار با کمک دو دست یک دایره را رو به جلو کامل می کند و دوباره دست ها از پایین به عقب باز می گردد و باز هم به جلو می آیند به صورتی که به هم نزدیک شوند و یک دایره را کامل کنند.

 

شنای قورباغه

شنای قورباغه یکی از قدیمی ترین سبک های مسابقات شنا می باشد. شنای قورباغه از این جهت که شناگر می تواند به راحتی نفس بگیرد، جزو رایج ترین مدل های شنا قرار گرفته است. شنای قورباغه به این صورت است که هر دو دست اول در یک راستا و به طور مستقیم رو به جلو برده می شوند، سپس همزمان دست ها حول محور یک دایره از هم دور می شوند، تا دوباره به حالت مستقیم رو به جلو کشیده شوند. بلافاصله بعد از انجام حرکت دست، پاها را همزمان به حالتی که مانند پاهای قورباغه باشد باز کرده به گونه ای که زانو ها خم می شوند و بعد باز می شود و به صورت نیم دایره ای آنها را حرکت می دهیم، تا منجر به جلو رفتن فرد شود.

 

کرال پشت

کرال پشت یکی از سبک های مسابقات شنا است که فرد شناگر بر روی آب شنا می کند، به گونه ای که کمر او با آب در تماس است و صورت فرد رو به آسمان می باشد. دست های شناگر نیز به صورت متناوبی حرکت می کند. یکی از دست ها را مثلا دست راست را از زاویه 45 درجه رو به بالا می بریم و سپس  آن را حول یک دایره پایین می آوریم، به طوری که در راستایی نزدیک به بدن به سمت بالای سر فرود آید. سپس دست چپ را همین گونه به سمت بالای سر فرود می آوریم. حرکت بدن فرد کمی به سمت چپ و راست متمایل می گردد و این چپ و راست شدن کل بدن در طول مسیر ادامه می یابد. حرکت پا در شنای کرال پشت به صورت ضربدری صورت می گیرد.

 

کرال سینه

کرال سینه نیز یکی دیگر از انواع مسابقات شنا می باشد. در شنا کرال سینه شانه های فرد شناگر می بایست با آب در یک راستا قرار بگیرند. دست ها به طور نوبتی یکی به سمت جلو و دیگری دایره ای را کامل می نماید و از کنار بدن به سمت عقب و بالا و بعد به سمت جلو فرود می آید و بعد دست مخالف همین کار را تکرار می کند و جای خود را به دست دیگر می دهند. حرکت پاها نیز به طور همزمان با دست ها، می بایست بالا و پایین بروند.

 

رده سنی در مسابقات رسمی

مسابقات شنا در سه رده سنی برگذار می گردد.

  1. نوجوانان در سنین زیر 10 سال – 11 و 12 سال – 13 و 14 سال
  2. جوانان در سنین 15 و 16 و 17 سال
  3. عموم در سنین 18 به بالا

 

تفاوت مسابقات شنا انفرادی و گروهی

مسابقات شنا رسمی یا بین المللی به دو صورت انفرادی و گروهی برگزار می گردد. مسابقات شنا انفرادی نیز به دو گونه تقسیم می شود. گونه اول مسابقات شنا انفرادی می باشد که تنها یک نوع شنا کرال سینه،کرال پشت، قورباغه، پروانه و آزاد مورد رقابت قرار می گیرد. گونه دوم مسابقات شنا انفرادی به صورت مختلط برگزار می گردد، به طوری که یک شناگر برای مثال شنای اول را کرال پشت، شنای دوم را پروانه و در ادامه شنای قورباغه و آزاد را انجام می دهد.

مسابقات شنا گروهی به صورت امدادی و چهار نفره به طور مختلط-آزاد برگزار می گردد. در مسابقات امدادی شنا که به مختلط امدادی معروف است می بایست از چهار نفر استفاده شود که نفر اول شنا کرال پشت انجام دهد، نفر دوم شنای قورباغه، نفر سوم پروانه و نفر چهارم شنای آزاد انجام دهد.

مقررات برگزاری مسابقه

در مسابقات شنا که به صورت کشوری و بین المللی برگزار می شود، حداقل 30 داور می بایست حضور پیدا کنند. این تعداد داوران را در مسابقات شنا داخلی می توان به 15 -10 کاهش داد.

داوران مسابقه متشکل از سرداور 1 نفر، استارتر-داوران وقت نگهدار برای هر خط سه نفر ، سرپرست وقت نگهداران، داور برگشت، داوران استیل 2 نفر، سرپرست داوران برگشت 2 نفر، داور برگشت در ابتدا و انتهای استخر یک نفر، منشی کل یک نفر، گوینده یک نفر، هماهنگ کننده 2 نفر، داور رده بند دست کم برای هر خط یک نفر می باشد.

 

 

فهرست